Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej.

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Z młodej kapusty zupa gotuję się o wiele szybciej.

Składniki

  • 2 dowolne kawałki mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 4 plastry surowego boczku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 mały kawałek liści pora i selera,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka majeranku.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte mięso i marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojony liść pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Jak ziemniaki są już miękkie dodać pokrojoną kapustę

  4. Oraz cukier i majeranek, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki.

  5. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę.

  6. Boczek dodać bez tłuszczu do gotującej się w zupie kapusty

  7. I jeszcze chwilę ją po gotować.

  8. Podałam tak jak uwielbiam najbardziej czyli z pieprzem ziołowym.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 07 września 2019
Wygląda smakowicie :)
agnes72 07 września 2019
pięknie dziękuję
Składniki
  • 2 dowolne kawałki mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 4 plastry surowego boczku,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 mały kawałek liści pora i selera,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka majeranku.
Składniki