Kapuśniak z kiszonej, swojskiej kapusty.

Kapuśniak z kiszonej, swojskiej kapusty.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: skorpionek
Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty, na ćwiartce z kurczaka. Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do gotującej się osolonej wody (1,5 litra) wrzucam wymyte pokrojone w kostkę ziemniaki i skórę z boczku. Gotuję 10 minut i wrzucam do garnka oczyszczoną i dobrze wypłukaną ćwiartkę z kurczaka. I gotuję a w między czasie smażę bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucam wypłukaną kaszę i usmażone skwarki boczku wędzonego.

  2. Na tłuszczu z usmażonego boczku smażę 30 minut kapustę kiszoną posypaną garścią majeranku i pieprzem ziołowym. Po usmażeniu kapustę wrzucam do dotującej się zupy. Po włożeniu podsmażonej (podduszonej) kapusty gotuję 1 godzinę i próbuję smak i czy kapusta jest miękka. Gdy kapusta jest miękka dodaję przecier pomidorowy, jeszcze raz próbuję smak zupy i jak pasuje smak wyłączam gotowanie i wlewam kapuśniak do miseczki i konsumuję wraz ze świeżym chlebkiem.

    Smacznego!!!

Składniki
Składniki