Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym.

Składniki

  • 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
  • 0,5 litra kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 50 g słoniny lub boczku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą

    marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn

    cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać

    ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę

    słoninę pokroić w kosteczkę

  2. Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
    W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.

  3. Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę - chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
    Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki.
    Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 10 stycznia 2019
Chyba jakieś fluidy leciały z północy, bo u nas dziś był kapuśniak, taki z ziemniakami i boczkiem :D Super,... Czytaj całość »
Chyba jakieś fluidy leciały z północy, bo u nas dziś był kapuśniak, taki z ziemniakami i boczkiem :D Super, pyszna zupka :) U nas jeszcze trochę na jutro zostało, bo dużo ugotowaliśmy ;)
Docherro 10 stycznia 2019
Pyszny kapuśniaczek:)
Gtr 08 lutego 2019
Rosół z golonki..? Może istnieje też rosół z wędzonej makreli?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
  • 0,5 litra kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 50 g słoniny lub boczku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki
Składniki