Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej

Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jakiś czas temu zostaliśmy zaopatrzeni w czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;)

Składniki

  • 1 udko wędzonego kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 pętka białej kiełbasy surowej
  • 300 g pieczonej gęsi
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 owoce jałowca
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 300 g czerwonej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2,5 litra), dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, ½ płaskiej łyżeczki soli wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin.
    Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny.
    Robimy zasmażkę:
    Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem (z zupy, około 150 ml), dokładnie rozprowadzamy i łączymy z zupą. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 02 lutego 2019
Nigdy nie jadłam z czerwonej kapusty, mysi być smaczny :)
konhambos 03 lutego 2019
Piekna potrawa i piekne zdjecie! :)
pelen_brzuszek 05 lutego 2019
o coś w sam dla mnie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 udko wędzonego kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 pętka białej kiełbasy surowej
  • 300 g pieczonej gęsi
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 owoce jałowca
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 300 g czerwonej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki