Kapuśniak z czerwonej kapusty.

Kapuśniak z czerwonej kapusty.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś sobie zupkę wymyśliłam i nie spodziewałam że wyjdzie z tego coś dobrego, a jednak smak bardzo mnie zaskoczył. Nawet rodzinka była bardzo zachwycona i powiedzieli " mamo pyszna zupka smakuje jak kapuśniak a nawet o wiele lepsza ". Czasami lubię różne kombinacje kulinarne a zwłaszcza jak wyjdzie coś pysznego i wszyscy zadowoleni, wtedy jestem z siebie dumna.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe,
  • 220 g kapusty czerwonej,
  • 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 marchew 100 g,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 śmietany 30 % (1 kubek 200 g),
  • 1,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli (np. Vegeta),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z kurczaka świeże lub mrożone, dodać marchew pokrojona dowolnie i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu do czasu aż mięso na porcjach będzie miękkie, w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Gdy mięso na porcjach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszone warzywa, ziela angielskie, liście laurowe i kaszę, gotować do miękkości ziemniaków.

  2. Jak już ziemniaki są prawie miękkie, wtedy przygotować kapustę, poszatkować ja dość cienko. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie w zupie dodać przygotowaną kapustę czerwoną i doprawić do smaku przyprawą jaką lubicie z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w międzyczasie gotowania dodać liście pora i selera.

  3. Jak już w zupie wszystko jest miękkie i jest doprawiona do smaku. Wlać obie śmietany, zamieszać i lekko zagotować. W czasie zagotowywania się zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.

  4. Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna moim zdaniem smakowo podobna do kapuśniaku z kalafiorem. Ale to zależy czy ktoś lubi zupy, my uwielbiamy nawet bardziej niż drugie dania. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takiego kapuśniaku z czystym sumieniem serdecznie polecam.

Składniki
  • 2 porcje rosołowe,
  • 220 g kapusty czerwonej,
  • 8-10 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 marchew 100 g,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 śmietany 30 % (1 kubek 200 g),
  • 1,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli (np. Vegeta),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.
Składniki