kapuśniak na wędzonych żeberkach

kapuśniak na wędzonych żeberkach
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
tradycyny kapuśniak pachnący wędzonką

Składniki

  • kiszona kapusta - 1 kg
  • żeberka wędzone - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • grzyby suszone - spora garść
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • majeranek - 1 łyżka
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na kawałki, kapustę lekko posiekać, razem włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Gotować do miękkości.

  3. Ugotowane mięso wyciągnąć z garnka, oddzielić od kości, włożyć z powrotem do zupy. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę.

  4. Zupę zaprawić zasmażką, dodać majeranek, pieprz i ewentualnie dosolić. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Składniki
  • kiszona kapusta - 1 kg
  • żeberka wędzone - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • grzyby suszone - spora garść
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • majeranek - 1 łyżka
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
Składniki