Kapuśniak na ostro

Kapuśniak na ostro
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.

Składniki

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki płaskie mielonej ostrej papryki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pomidory w puszce (z zalewą)
  • cayenne
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne.

Komentarze do przepisu (4)

Malwa55 06 stycznia 2015
ZUPA APETYCZNA TYLKO PO CO OCET,TO JUZ LEPIEJ DODAC WIECEJ SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY.
GREGORHSPEED 06 stycznia 2015
Ocet jabłkowy dodaje troszkę innego smaku niż sam sok z kiszonej kapusty.
jolwicz 26 lutego 2015
Przepyszny kapuśniaczek. Już dziś drugi raz gości w mijej kuchni i na pewno zagości już na stałe. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki płaskie mielonej ostrej papryki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pomidory w puszce (z zalewą)
  • cayenne
  • sól ,pieprz
Składniki