Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak na ogonach wieprzowych jest sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. Najlepiej jest go gotować wieczorem, a podawać następnego dnia dla wymieszania się smaków.
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Ogony wieprzowe czyścimy i myjemy. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy marchew w plasterki, ziemniaki w dużą kostkę, resztę w małą kostkę. Do odpowiedniej wielkości garnka wkładamy mięso, wszystkie warzywa, bez ziemniaków, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy ok. 2 litrów wody i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji marchewki al'dente, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki.
Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy rozdrobnioną nożem kiszoną kapustę, mieszmy, wszystko dalej gotujemy do miękkości kapusty kiszonej (gdyby woda za mocno wyparowywała, uzupełniamy wrzątkiem). Teraz doprawiamy kapuśniak do smaku mielonym kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Dodajemy świeży lubczyk, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy gorący, posypany pokrojoną natką pietruszki. Kapuśniak na ogonach wieprzowych najlepszy jest kilka razy odgrzewany.