Kapuśniak litewski

Kapuśniak litewski
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
O:)

Składniki

  • 500 g wędzonki (kiełbasa ,żeberka ,boczek czosnkowy)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty białej
  • marchew
  • pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyłem przez noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę , seler. Wędzonki zalałem 2 l zimnej wody , dodałem warzywa i grzyby. Wrzuciłem listek laurowy , ziarna jałowca , pieprz , gotowałem ok. 50 minut.
    Posiekałem kapustę kiszoną , poszatkowałem kapustę białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla , zalałem szklanką wody , dodałem łyżkę smalcu. Do miękkiej kapusty dodałem posiekaną , przesmażoną na pozostałym smalcu cebulę , którą oprószyłem mąką i wymieszałem z przecierem pomidorowym. Dusiłem przez chwilę mieszając .
    Do kapusty dolałem przecedzony wywar z wędzonki. Pokroiłem grzyby w cienkie paski , dodałem wędzonkę , marchewkę . Doprawiłem solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (17)

Ewaaa 22 lutego 2014
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)
Ewaaa 22 lutego 2014
przepraszam, zachwyciłam się :)
Konto usunięte 22 lutego 2014
podobno zakochanej Kobiecie wszystko smakuje co jej luby poda:)))))) hahahahha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g wędzonki (kiełbasa ,żeberka ,boczek czosnkowy)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty białej
  • marchew
  • pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • sól i pieprz do smaku
Składniki