Kapuśniak

Kapuśniak
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kermeet
Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kapustę* pokroić, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, oprócz cebuli i kiełbasy, które pokrojone w kostkę podsmażamy, a następnie dorzucamy do reszty. Dolewamy wodę i gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, dodać jeszcze wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. *Ja kapusty nie płuczę, bo lubię, jak zupa jest dosyć kwaśna, ale płukanie jak najbardziej wskazane, jeśli nie chcemy by zupa była za kwaśna.

Komentarze do przepisu (2)

biancorossa 04 października 2011
Prawda,kapuśniak powinien być kwaśny
babciaaneczka 05 października 2011
Kapusty kiszonej nigdy nie powinno się płukać, bo niszczy się w ten sposób zawarte w niej witaminy, a jeśli... Czytaj całość »
Kapusty kiszonej nigdy nie powinno się płukać, bo niszczy się w ten sposób zawarte w niej witaminy, a jeśli jest za kwaśna, to trzeba tak manewrować przyprawami i dodatkami, żeby złagodzić kwaśny smak.
Składniki
Składniki