Kapuśniak

Kapuśniak
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupka. W sam raz na takie mroźne dni :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wkładamy kości wędzone, zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, kiedy woda już zawrze, dodajemy obrane ząbki czosnku (jeden zostawiamy)

  2. Gotujemy aż warzywa będą miękkie - wtedy wywar przecedzamy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczke, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Ząbek czosnku który pozostawiliśmy przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.

  3. Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w niewielkie kawałki. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy do chwili, aż zmięknie. Razem z kapustą można dodać koncentrat pomidorowy (niekoniecznie - ale ja lubię takie połączenie)

  4. W międzyczasie boczek i cebulkę kroimy w malutką kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy boczek, po 2-3 minutach dorzucamy cebulkę i jeszcze chwilę razem smażymy.

  5. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone marchewki i mięso oraz boczek z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać garść posiekanej natki pietruszki. Życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

kuchareczka89 22 stycznia 2010
Nie mogę się doczekać, jak wypróbuję ten pyszny kapuśniak :)
Kurka_domowa 22 stycznia 2010
Cieszę się, że kartoflanka smakowała, mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiedziesz... pozdrawiam:)
justynawilk 19 grudnia 2010
To jest właśnie to, zabieram się za gotowanie :)
Składniki
Składniki