Kapuśniak.

Kapuśniak.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z kapustą tworzą dobre smaki, do tego boczek oraz przyprawy i obiad w formie zupki ugotowany. Taki kapuśniak jest bardzo zdrowy i zaspokoi nasze głody.

Składniki

  • 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 100 g boczku wędzonego parzonego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 8-10 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy z solą,
  • dodatkowo : pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W miedzy czasie gdy ziemniaki się gotują, pokroić grubiej boczek i go podsmażyć na rumiano. Następnie dodać kapustę pokrojoną drobno i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta jest już dość miękka dodać wcześniej usmażony boczek i jeszcze chwile pogotować.

  3. Kapuśniak zawsze podaję z dużą ilością pieprzu ziołowego bo wtedy najbardziej nam smakuje polecam serdecznie. Wszystkie foto co jak robione znajdziecie na moim blogu.

Składniki
  • 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 100 g boczku wędzonego parzonego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 8-10 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy z solą,
  • dodatkowo : pieprz ziołowy
Składniki