Kapuśniak.

Kapuśniak.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Witam w ten zimny dzień. Jak już wiecie nie lubię marnować jedzenia. Dziś późno obiad ale jest,ponieważ musiałam trochę spraw załatwić w mieście. Na tą pogodę zupka w sam raz.

Składniki

  • 1 litr rosołu z dnia poprzedniego,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 400 g żeberek,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 6 - 8 ziemniaków,
  • 1 łyżka majeranku ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
  • 1 mała łyżeczka cukru.

Przygotowanie

  1. wykonanie : Do rosołu z dnia poprzedniego wlać litr przegotowanej wody, dodać żeberka i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.

  2. Jak już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno oraz majeranek, jeśli ktoś lubi kwaśną można dodać soku z kapusty według swego uznania.

  4. Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości kapusty.

  5. Zupkę podałam z dużą ilością pieprzu ziołowego, bo właśnie z tym pieprzem najbardziej mi smakuje kapuśniak. Polecam na takie zimne dni w sam raz a i rosół się nie zmarnuje.

Składniki
  • 1 litr rosołu z dnia poprzedniego,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 400 g żeberek,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 6 - 8 ziemniaków,
  • 1 łyżka majeranku ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
  • 1 mała łyżeczka cukru.
Składniki