Kapuśniak:

Kapuśniak:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Treściwa, smaczna i pożywna zupa, zwłaszcza w zimowe dni sporządzona na własnych warzywach i domowych, pysznych wędlinach.

Składniki

  • 2 duże "mięsne" żeberka
  • garść kiszonej kapusty (u mnie z domowej spiżarni)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 kruche, domowe kiełbasy
  • garść suszonych grzybów
  • 5 łyżek pęczaku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 litry wody
  • 2 liście laurowe. 3 kulki ziela
  • sól i pieprz

Przygotowanie


  1. Grzyby zalać szklanką wody i po namoczeniu ugotować. Wywar - zachować.
    Żeberka umyć, przełożyć do garnka, dodać pokrojone warzywa i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu około 40 minut.Dodać kapustę kiszoną drobniej pokrojoną, przepłukany pęczak, grzyby pokrojone w paski i wywar, w którym się gotowały.Kiedy żeberka zmiękną- wyjąć je łyżką cedzakową i obrać z części tłustych i kości. Pokroić i dodać do zupy.
    Boczek zrumienić. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Połączyć z zupą.Doprawić solą i pieprzem.
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Składniki
  • 2 duże "mięsne" żeberka
  • garść kiszonej kapusty (u mnie z domowej spiżarni)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 kruche, domowe kiełbasy
  • garść suszonych grzybów
  • 5 łyżek pęczaku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 litry wody
  • 2 liście laurowe. 3 kulki ziela
  • sól i pieprz
Składniki