Kapuśniak.

Kapuśniak.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smaki dzieciństwa. Na kwaśno.

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 żeberek,
  • seler, por, pietruszka, lubczyk, bazylia,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach,
  • sól, pieprz, przyprawa magii
  • 250 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki.
  • około 2 l wody lub w zależności od konsystencji kapuśniaku.

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę wypłukać, pokroić. Dodać obrane: marchewkę startą na grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, żeberka oraz pozostałe warzywa i przyprawy.
    Całość zalać wodą

  2. Gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny.

  3. Surowy boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż cebula będzie miała jasno brązowy kolor.
    Dodać do kapuśniaku.

  4. Rozpuścić masło, dodać mąkę, całość podsmażyć. Odstawić z ognia na kilka minut, wlać 1 szklankę przegotowanej letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do kapuśniaku, gotować jeszcze przez kilka minut.

  5. Na koniec dodać magii.

Komentarze do przepisu (1)

renka 03 października 2016
Uwielbiam kapuśniak,wygląda smakowicie -)
Składniki
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 żeberek,
  • seler, por, pietruszka, lubczyk, bazylia,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach,
  • sól, pieprz, przyprawa magii
  • 250 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki.
  • około 2 l wody lub w zależności od konsystencji kapuśniaku.
Składniki