Kapuśniak

Kapuśniak
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przepis na tę zupkę mam od mamy i bardzo dobrze pamiętam smak kapuśniaku z dzieciństwa...

Składniki

  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag marchwi
  • pietruszka
  • seler
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 0,5kg łopatki
  • 0,3kg wędzonych żeber
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml sok pomidorowy
  • 3 kiełbasy

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną poszatkować aby nie była taka długa. Włożyć do garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.
    Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować.

Komentarze do przepisu (3)

renka 05 lutego 2015
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kapuśniaki,a ten zjadłabym z wielkim apetytem -)
ziembulka 06 lutego 2015
jeszcze takiego nie jadłam więc pewno wypróbuje ;) , zapowiada się smacznie ;)
anna-martyka-3 06 lutego 2015
To jest przepis na kapuśniak, który pamiętam z dzieciństwa i jest pyszny.... no cóż wiele przepisów naszych... Czytaj całość »
To jest przepis na kapuśniak, który pamiętam z dzieciństwa i jest pyszny.... no cóż wiele przepisów naszych mam jest przepysznych :)
Składniki
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag marchwi
  • pietruszka
  • seler
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 0,5kg łopatki
  • 0,3kg wędzonych żeber
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml sok pomidorowy
  • 3 kiełbasy
Składniki