Kapuśniak

Kapuśniak
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

Składniki

  • 250g kiszonej kapusty
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1,5l bulionu z żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. Boczek pokrojony w kostkę obsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do boczku, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać. Zeszklić ją i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

  2. Boczek z cebulą i czosnkiem dodać do bulionu.

  3. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do bulionu razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystko gotować aż do momentu, gdy ziemniaki będą gotowe.

  4. Dodać do zupy kapustę i gotować na małym ogniu tak długo aż zmięknie. Kapuśniak smakuje nawet lepiej następnego dnia.

Komentarze do przepisu (2)

renka 06 listopada 2013
Uwielbiam kapuśniak ,bez względu na to jak się nazywa,ja dodaję fasolę i parę grzybków suszonych -to taki... Czytaj całość »
Uwielbiam kapuśniak ,bez względu na to jak się nazywa,ja dodaję fasolę i parę grzybków suszonych -to taki kapuśniak regionalny ,jest pyszny-Twój wygląda wyśmienicie -)
tunaCooking 06 listopada 2013
opcja z fasolką i grzybami brzmi również interesująco. Następnym razem też dodam. Dzięki za propozycję.
Składniki
  • 250g kiszonej kapusty
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1,5l bulionu z żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
Składniki