Kapuśniak

Kapuśniak
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Monika87
Teraz gdy młodej kapustki nie brakuje, taka zupka to pyszny pomysł na obiad :)

Składniki

  • Wędzony boczek
  • Wędzone żeberka (opcjonalnie) mogą być udka kurczaka 1-2 szt
  • Włoszczyzna, 1 pęczek
  • Ziemniaki, kilka sztuk
  • Młoda Kapusta, 1 główka
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Boczek i żeberka zalewamy ok 3l wody i powoli gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy włoszczyznę (zostawiając 2 marchewki), dorzucamy kilka ziaren ziela i 2 liście laurowe, solimy i pieprzymy.
    Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki. W między czasie siekamy kapustę i dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekany pęczek koperku. Jeśli zupa tego wymaga można doprawić maggi.
    Żeberka w miarę możliwości obieramy, boczek kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Pycha!

  2. Opcjonalnie można zupkę zabielić śmietanką :)
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

taura 19 czerwca 2013
Bardzo apetycznie wygląda :)
Składniki
  • Wędzony boczek
  • Wędzone żeberka (opcjonalnie) mogą być udka kurczaka 1-2 szt
  • Włoszczyzna, 1 pęczek
  • Ziemniaki, kilka sztuk
  • Młoda Kapusta, 1 główka
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Składniki