Kapuścianka

Kapuścianka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dochaa
Kapuścianka to świetny sposób wykorzystania młodej kapusty. Jest lekka, smaczna i zdrowa. Powinny po nią często sięgać osoby dbające o linię.

Składniki

  • Kapusta biała młoda główka 1 szt.
  • Papryka czerwona duże 2 szt.
  • Cebula duże 2 szt
  • Pomidory średniej wielkości 6 szt.
  • Seler średniej wielkości 1 szt.
  • Przyprawy sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, koperek zielony
  • Woda ok. 0,5 l

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy. Kapustę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Nastawiamy do gotowania.
    Seler ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebulę kroimy w większą kostkę, dodajemy do kapusty. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do kapusty.

  2. Pomidory kroimy w ćwiartki (można ściągnąć skórkę). Po ok, 5 minutach od zagotowania wcześniejszych składników pokrojone pomidory dodajemy do kapusty. Uzupełniamy wodę wg uznania. Solimy i przyprawiamy do smaku.

  3. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy zielonym koperkiem.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Dochaa 27 czerwca
Potrawa smaczna zdrowa, lekka i nie traci się czasu w kuchni. Polecam
NutkaSmaku 27 czerwca
Pysznie!!
Składniki
  • Kapusta biała młoda główka 1 szt.
  • Papryka czerwona duże 2 szt.
  • Cebula duże 2 szt
  • Pomidory średniej wielkości 6 szt.
  • Seler średniej wielkości 1 szt.
  • Przyprawy sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, koperek zielony
  • Woda ok. 0,5 l
Składniki