Jesienna zupa z kapustą włoską, marchewką, pieczarkami, ziemniakami i kukurydzą

Jesienna zupa z kapustą włoską, marchewką, pieczarkami, ziemniakami i kukurydzą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Bardzo kolorowa i bardzo smaczna zupa ze świeżych jesiennych warzyw.

Składniki

  • 1/4 średniej kapusty włoskiej
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 marchewki
  • kilka ziemniaków
  • kolba kukurydzy
  • cebula
  • chili
  • łyżka masła
  • sól ziołowa
  • roztarte ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz kolorowy
  • 200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Na maśle rumienimy pokrojoną cebulę, ziemniaki i marchewkę. Dzięki podsmażeniu wydobędziemy smak warzyw. Dodajemy pokrojone w kostkę chili, ziarna kukurydzy, pokrojone pieczarki, sól, liść laurowy i roztarte ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym, rosołem lub wodą. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy, aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem kolorowym.

Składniki
  • 1/4 średniej kapusty włoskiej
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 marchewki
  • kilka ziemniaków
  • kolba kukurydzy
  • cebula
  • chili
  • łyżka masła
  • sól ziołowa
  • roztarte ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz kolorowy
  • 200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
  • natka pietruszki
Składniki