Jesienna zupa

Jesienna zupa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo pożywna zupa. Podana z pieczywem może wystarczyć za cały obiad. Polecam.

Składniki

  • 1 szkl. suchej soczewicy
  • 1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 średnie marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 1 łyżka "Vegety", 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na pół godziny. Pokroić drobno cebulę. Pieczarki obrać i również pokroić. Cebulę i pieczarki zeszklić na olej. Podać do nich przepuszczony przez praskę i drobno pokrojony czosnek.
    W bulionie warzywnym zagotować odsączoną soczewicę. Gdy pojawi się piana należy ją zebrać. Wtedy dopiero dodać pokrojoną dynię i marchewkę. Następnie warzywa podduszone na oleju. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i "Vegetą". Jednak nie za wiele, gdyż przyprawy były już w bulionie. Po mniej więcej 10 minutach dodać majeranek. Gotować jeszcze jakieś 15 minut.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 26 października
Od razu mi się spodobała, pyszne warzywa z soczewica!
KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Super zupka!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. suchej soczewicy
  • 1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
  • 3 średnie marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 1 łyżka "Vegety", 1 łyżka majeranku
Składniki