Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japoński rosół to znana azjatycka potrawa, serwowana w licznych restauracjach japońskich. Jest bardzo podobna w przygotowaniu do naszego rodzimego bulionu. Jest jednak bardziej wyrazisty, mocno doprawiony, z wyraźną nutą pikantnego imbiru. Dodatek sosu sojowego i wódki nadaje zupie ciekawego smaku umami. Całość jest mocno cebulowa i aromatyczna. Świetnie pasuje do azjatyckich dodatków: grzybów, makaronu, warzyw.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Do dużego garnka włóż umyte wcześniej mięso z kurczaka i wołowinę. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Odcedź bulion.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć. Marchewkę pokrój na kawałki. Imbir pokrój w plasterki. Szalotki posiekaj.
W innym garnku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj cebule, czosnek, marchewkę i imbir. Podsmaż wszystko do skarmelizowania, uważając na czosnek.
Wlej przecedzony wcześniej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj całość przez minimum 1 godzinę. Dodaj sos sojowy i alkohol. Wymieszaj.
Usuń z bulionu wszystkie warzywa i odcedź zupę na sitku. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Japoński rosół wlej do bulionówek, w których znajduje się już makaron. Danie najlepiej smakuje dnia następnego i w następnych dniach, kiedy smaki się przegryzą.