Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów i marchewki, pachnąca kminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy i ciecierzycy.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 73
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
W garnku zagotować 2 litry wody Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, kapustę w paski, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do garnka. Chwilę gotować. Dodać kolendrę, kmin rzymski, kozieradkę, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać soczewicę i ciecierzycę. W razie potrzeby dolać wody – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Następnie dodać pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać pokrojona drobno lub startą na tarce paprykę. Zupę gotować, pod przykryciem, jeszcze 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.