Gulyásleves – Węgierska zupa gulaszowa

Gulyásleves – Węgierska zupa gulaszowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia węgierska

Składniki

  • 400 g wołowiny i wieprzowiny ( łącznie )
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 pmidor malinowy
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • ewentualnie 1 czuszka, ostra papryka w proszku

Przygotowanie

  1. POSIEKAŁEM CEBULĘ, USMAŻYŁEM NA OLEJU, POSYPAŁEM SŁODKĄ PAPRYKĄ, WYMIESZAŁEM.
    MIĘSO POKROIŁEM W KOSTKĘ, DODALEM DO CEBULI, ZWIĘKSZYŁEM PŁOMIEŃ. PRZYPRAWIŁEM SOLĄ I PIEPRZEM, DUSIŁEM POD PRZYKRYCIEM WE WŁASNYM SOSIE ( JEŚLI BĘDZIE KONIECZNE, NALEŻY WLAĆ TROCHĘ WODY ). GDY MIĘSO BYŁO PRAWIE MIĘKKIE, DOLAŁEM TYLE WODY ILE CHCIAŁEM MIEĆ ZUPY, DORZUCIŁEM ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTKĘ, MARCHEWKĘ POKROJONĄ W PLASTERKI ORAZ PIETRUSZKĘ W CAŁOŚCI. DODAŁEM KMINEK I CZOSNEK. WŁOŻYŁEM ZIELONĄ I CZERWONĄ PAPRYKĘ ( BEZ NASIONEK )I CAŁEGO POMIDORA. GDY JARZYNY BYŁY UGOTOWANE WYJĄŁEM PIETRUSZKĘ , POMIDORA I PAPRYKĘ. JEŚLI KTOŚ LUBI OSTRZEJSZE SMAKI MOZĘ DODAĆ CZUSZKĘ POKROJONĄ W CIENKIE PLASTERKI , ALBO OSTRĄ PAPRYKĘ.

Składniki
  • 400 g wołowiny i wieprzowiny ( łącznie )
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 pmidor malinowy
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • ewentualnie 1 czuszka, ostra papryka w proszku
Składniki