Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową

Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Gęsta aromatyczna zupa gulaszowa z dynią na mięsie wieprzowym, idealna na zimne jesienne dni, doskonale rozgrzewa dzięki doprawieniu pieprzem cayenne, porcja takiej pyszności skutecznie zaspokoi głód, polecam jako jednogarnkowe danie.

Składniki

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1,5-2 litry domowego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 30 dag obranej dyni
  • ½ małej cukini
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Szczypta pieprzu Cayenne
  • Sól himalajska różowa do smaku
  • Mąka pszenna do zagęszczenia(niekoniecznie)
  • Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, oprószyć słodką papryką, suszonym rozmarynem i jarzynką.

    W dużym płaskim garnku rozgrzać masło , włożyć mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek i krótko obsmażyć 5-6 minut, pod przykryciem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać połową bulionu i gotować 15 minut, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki marchewkę, fasolkę szparagową , ziemniaki oraz cukinię i dynię, wlać resztę bulionu i gotować do momentu aż mięso i warzywa będą miękkie, doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne, dodać koncentrat pomidorowy i gotować chwilę, 2-3 minuty, gulaszową można zagęścić odrobiną zawiesiny z mąki i wody ale nie jest to konieczne.



    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 grudnia 2021
Pyszotka ;)
Składniki
  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1,5-2 litry domowego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 30 dag obranej dyni
  • ½ małej cukini
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Szczypta pieprzu Cayenne
  • Sól himalajska różowa do smaku
  • Mąka pszenna do zagęszczenia(niekoniecznie)
  • Natka pietruszki do posypania
Składniki