Grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Grochówka z kiszoną kapustą to podobno danie kaszubskie. Choć nie pochodzę z tego regionu to właśnie ta wersja grochówki przyjęła się w moim domu i pojawia się na stole bardzo często.

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 40 dag
  • boczek wędzony 15 dag
  • groch łuskany 30 dag
  • kiszona kapusta 20 dag
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • liście laurowe 2 szt
  • majeranek do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wodę - ok. 1,5 szklanki i gotujemy do miękkości.
    Żeberka myjemy, przekładamy do garnka /dużego/, zalewamy wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po ok. 15 min gotowania dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszkę i jedną marchew. Groch przepłukujemy i dodajemy do garnka z żeberkami. Wszystkie składniki powinny być pod wodą - w razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Gotujemy na małym ogniu często mieszając by groch się nie przypalił. Po ok. 15 min. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew. Gotujemy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmujemy żeberko, kości odrzucamy a mięso kroimy i dodajemy do garnka. Całe warzywa /pietruszkę i marchew/ wyjmujemy. Do garnka z grochem dodajemy ugotowaną kapustę.
    Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy wytapiając tłuszcz. Na tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i razem z boczkiem dodajemy do zupy.
    Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy, często mieszając żeby zupa nie przypaliła się.

Składniki
  • żeberka wieprzowe - 40 dag
  • boczek wędzony 15 dag
  • groch łuskany 30 dag
  • kiszona kapusta 20 dag
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • liście laurowe 2 szt
  • majeranek do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki