Grochówka na Wędzonych Żeberkach

Grochówka na Wędzonych Żeberkach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Przyszedł czas na prawdziwą grochówkę, taką gęstą i przepyszną

Składniki

  • 0,7 kg wędzonych żeberek
  • 1,5 szkl. grochu (połówki)
  • 7 ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • Sól
  • Pieprz
  • lubczyk suszony
  • majeranek suszony
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na niewielkie części. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z żeberkami. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do garnka wraz z obraną pietruszką i selerem.
    Gdy warzywa będą miękkie wsypujemy wcześniej przepłukany groch.
    Zmniejszamy ogień i gotujemy aż groch zacznie się rozpadać. W między czasie kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni ( najlepiej bez dodatku tłuszczu).
    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem i majerankiem oraz wrzucamy wcześniej podsmażoną kiełbasę.
    Podajemy z żeberkami i pajdą świeżutkiego chleba.

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 04 grudnia 2016
Syta i pyszna grochóweczka i te żeberka wędzone...mniamm...:)
GREGORHSPEED 04 grudnia 2016
Ołłłł! Kocham <3
bellamozzarella 05 grudnia 2016
grochòweczka palce lizać ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,7 kg wędzonych żeberek
  • 1,5 szkl. grochu (połówki)
  • 7 ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • Sól
  • Pieprz
  • lubczyk suszony
  • majeranek suszony
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
Składniki