Grochówka mocno wędzona

Grochówka mocno wędzona
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gęsta i sycąca propozycja dla każdego. Jej smak podkreślają starannie dobrane przyprawy. Obok grochu znajdziemy w niej ziemniaki, marchew, seler oraz cebulę. Poezję smaku i aromatu podkreślają dodatkowo wędzonki różnego rodzaju - żeberka, boczek, kiełbasa czy też kości wędzone

Składniki

  • Woda 3 litry
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka korzeń 2 szt.
  • Seler zwyczajny 1/4 szt.
  • Por 1 szt.
  • Groch łuskany 0,5 kg
  • Żeberka wędzone 0,5 kg
  • Boczek wędzony 0,5 kg
  • Kiełbasa wiejska 0,5 kg
  • Kości wędzone 0,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Sól himalajska do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Ziele angielskie 2 ziarenka
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Pietruszka natka 1 łyżka
  • masło klarowane 1 łyżka

Przygotowanie

  1. 1. Warzywa myjemy, kroimy nie obierając w kostkę, pora kroimy w słupki, wkładamy do garnka,

    2. Żeberka dzielimy na porcje,wkładamy do garnka,

    3. Dokładamy kość wędzoną i całość zalewamy zimną wodą,

    4. Gotujemy na dużym ogniu,

    5. Dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy,

    6. Gotujemy 40 min na niewielkim ogniu.


  2. 1. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz boczek pokrojony w paski,

    2. Całość przekładamy po podsmażeniu do garnka z wywarem,

    3. Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę uprzednio pokrojoną w kostkę,

    4. Po zeszkleniu cebuli, przekładamy ją do garnka,

    5. Całość gotujemy 10 min

    6. Wyciągamy kości oraz żeberka

    7. Żeberka obieramy, mięso z żeberek wkładamy do zupy,

    8. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przelany groch,

    9. Warzywa gotujemy do miękkości.


  3. 1. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, rozgniecionym i poszatkowanym czosnkiem oraz majerankiem

    2. Po doprawieniu chwilę podgotowujemy,

    3. Dodajemy świeżą natkę pietruszki.

Składniki
  • Woda 3 litry
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka korzeń 2 szt.
  • Seler zwyczajny 1/4 szt.
  • Por 1 szt.
  • Groch łuskany 0,5 kg
  • Żeberka wędzone 0,5 kg
  • Boczek wędzony 0,5 kg
  • Kiełbasa wiejska 0,5 kg
  • Kości wędzone 0,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Sól himalajska do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Ziele angielskie 2 ziarenka
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Pietruszka natka 1 łyżka
  • masło klarowane 1 łyżka
Składniki