Wędzonkę kroimy w sporą kostkę, zalewamy 600 ml wody i gotujemy powoli ok. 30 min.
Groch łuskany przebieramy /czasem w paczuszce może przytrafić się mały kamień, który później niezbyt przyjemnie zgrzyta na zębach:(/, przepłukujemy i dodajemy do garnka z wędzonką. W razie potrzeby dolewamy wody - powinno jej być ok. 1,5 cm nad poziom grochu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i korzeń pietruszki a po kolejnych 10 min. pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku i nadal powoli gotujemy pamiętając o mieszaniu.
W między czasie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy drobno posiekany czosnek i przez chwilę podsmażamy pilnując by się nie przypalił. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się grochem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gotujemy do czasu aż groch będzie miękki /nie zapominając o mieszaniu/.
W razie potrzeby zupę możemy rozrzedzić dolewając gorącą wodę lub bulion z kostki.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej