Grochówka

Grochówka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjna, prosta polska kuchnia. Ta zupa lubi przyjmować różne odsłony. Wojskowa, poligonowa, trudna do odtworzenia. Na grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.

Składniki

  • 300 g wędzonych żeberek z kością
  • 2 litry wody
  • 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej
  • 300 g grochu żółtego łuskanego połówki
  • 5 średnich ziemniakow
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tłuszczu kaczego
  • 1 mała szalotka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz świezo mielony

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki.

    Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ).

    Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą ). Zasmażkę wlałem do zupy. Dodałem listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowałem.

Komentarze do przepisu (6)

marysia11082 08 października 2019
Najlepsza.
ciacho50 08 października 2019
Mogła bym jeść i jeść :)
konhambos 09 października 2019
tak dawno jej nie jadlam, ale pamietam ten cudowny smak majeranku doskonale komponujacy sie z zupa.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g wędzonych żeberek z kością
  • 2 litry wody
  • 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej
  • 300 g grochu żółtego łuskanego połówki
  • 5 średnich ziemniakow
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tłuszczu kaczego
  • 1 mała szalotka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz świezo mielony
Składniki