Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fakes jest tradycyjną zupą w kuchni greckiej.W Grecji podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu.Ocet nie jest obowiązkowym dodatkiem,ale warto go dodać,sprawia,że soczewica jest lżejsza i dodaje lepszy wymiar smaku.Ja przypadkiem trafiłam na przepis na tę zupę,spróbowałam i bardzo nam posmakowała:)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać i posiekać najdrobniej jak się uda.
Pomidory obrać ze skórki (zrobić nożem nacięcie na skórce,zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty -po tym czasie skórka w zasadzie sama zejdzie) i posiekać pomidory w drobną kostkę.
W dużym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek.Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając,dodać marchewkę,listek laurowy i przepłukaną soczewicę.Warzywa zalać 4 szklankami wody i gotować na średnim ogniu,aż będą miękkie - około 30 minut.
Dodać pomidory,oregano.pieprz i sól.Przemieszać i gotować zupę jeszcze około 15 minut.Przed samym podaniem zupę doprawić octem.Można podawać z grzankami i czarnymi oliwkami.