Przyrzadzenie gazpacho jest proste, trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach.
Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku. Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem.
Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.
Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki.
Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki.
Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek, ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz. Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.
Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.
DRUGI SPOSÓB NA GAZPACHO
Gazpacho z Alzacji
Składniki na 4 porcje:
• 4 pomidory
• 1 duży ogórek
• 3 selery naciowe
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 kromki chleba tostowego
• 4 łyżki mleka
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 chili
• cukier
• ocet Melfor (lub ocet sherry)
• 10 kostek lodu
Inna wersja gazpacho, popularna w Alzacji zawiera troche inna mieszanke warzyw i jest doprawiona octem Melfor, który jest dostepny w Polsce w internecie i w niektórych sklepach.
Goraco go polecam, gdyz jest nie tylko doskonalym dodatkiem do gazpacho, ale i do sosów salatkowych, majonezu i wielu potraw.
Jest to alzacki cet winny z bardzo mala kwasowoscia, na bazie miodu i ziól, delikatniejszy w smaku niz kazda inna odmiana octu.
Przygotowanie gazpacho przebiega podobniejak w klasycznej wersji.
Umyc pomidory i seler i zmiksowac w kawalkach. Dodac obranego i pokrojonego ogórka. Kilka drobno pokrojonych warzyw pozostawic do ozdoby.
Obrac cebule i i czosnek i dodac do warzyw razem z tostami, mlekiem, chili i odrobina oliwy z oliwek, a nastepnie zmiksowac z kostkami lodu. Doprawić cukrem, sola i octem.
Podawac z drobno pokrojonymi warzywami i ewentualnie z bazylia.
Komentarze do przepisu (22)
*Przejdziesz do wersji klasycznej