Gazpacho

Gazpacho
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Gazpacho to typowe danie andaluzyjskie, doskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku.

Składniki

  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ogórek
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo kroimy. Podobnie robimy z ogórkiem i papryką (bez sparzania). Chleb kroimy w kostkę i moczymy w oliwie wymieszanej z ostem i solą. Pomidory, paprykę, ogórek, jajko (ugotowane na twardo), czosnek i chleb z oliwą miksujemy na gładki mus. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i oliwą.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 08 września 2015
Bajeczne! :)
mimiwiki 08 września 2015
Bardzo lubię :) mniam
Konto usunięte 09 września 2015
Takie pyszne i tak zachęcająco wygląda, że mogłabym jeść 3 razy dziennie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • 6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ogórek
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
Składniki