Flaki po rzymsku

Flaki po rzymsku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Czas na przepis, który pokazuje, że włoska kuchnia to nie tylko makaron i pizza, ale także takie pyszne, aromatyczne flaczki.

Składniki

  • flaki wołowe 1800 g (2 opakowania po 900 g)
  • cebula 1 szt (mała)
  • marchew 1 szt (duża)
  • seler naciowy 3 łodygi
  • pomidory w kawałkach, bez skórki 1 puszka (400 g)
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • białe wino półwytrawne 250 ml
  • kostka wołowa Winiary 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • boczek wędzony 100 g
  • parmezan 50 g

Przygotowanie

  1. Flaki zalewamy wodą 1,5-2 litry, zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, odcedzamy.
    Po odcedzeniu flaczki przekładamy z powrotem do garnka, wlewamy białe wino, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut bez przykrycia, aby wino odparowało.
    W tym czasie przygotowujemy warzywa.
    Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Łodygi selera naciowego kroimy na kawałki o szerokości 5 mm, natomiast ząbki czosnku w bardzo drobną kosteczkę.
    Rozdrobnione warzywa, doprawione solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie przez 5 minut na poziomie 7-8 (indukcja), niemal cały czas mieszając.
    Warzywa dodajemy do flaków, gdy wino już odparuje, mieszamy. Dolewamy litr wody i całość doprowadzamy do wrzenia.

  2. Flaki gotujemy jeszcze około 1,5 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem (lekki uchył).
    Po około godzinie dodajemy pomidory oraz kostkę rosołową i doprawiamy flaczki do smaku solą i pieprzem.
    Boczek wędzony kroimy na drobne kawałki, wrzucamy na patelnię i smażymy, aż powstaną chipsy.
    Flaczki podajemy właśnie z takimi chipsami, posypane tartym parmezanem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 21 marca 2020
Zawsze chcialam poznac ten przepis, zapowiada sie bardzo smacznie!
Docherro 23 marca 2020
Cudowny smak ,do zrobienia w najblizszym czasie:)
konhambos 17 kwietnia 2020
bardzo smacznie sie zapowiada
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • flaki wołowe 1800 g (2 opakowania po 900 g)
  • cebula 1 szt (mała)
  • marchew 1 szt (duża)
  • seler naciowy 3 łodygi
  • pomidory w kawałkach, bez skórki 1 puszka (400 g)
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • białe wino półwytrawne 250 ml
  • kostka wołowa Winiary 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • boczek wędzony 100 g
  • parmezan 50 g
Składniki