Flaki po Czesku

Flaki po Czesku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Punnet
Flaki (flaczki )- tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy . Nazwa pochodzi od głównego składnika oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Dopuszczalne jest także użycie żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Główną różnicą flaków Czeskich jest znaczna rola czerwonej mielonej papryki – co nadaje jej charakterystyczną czerwoną barwę, oraz kminku.

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych)
  • 0,5 kg kości wołowych
  • włoszczyzna ( marchew , pietruszka , seler , por , cebula)
  • przyprawy do smaku (liść laurowy, ziele angielskie ,pieprz, sól, gałka muszkatołowa , kmin , słodka mielona papryka, majeranek,
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę umyć , opłukać . Kości opłukać , zalać zimną wodą , ugotować wywar . Odlać 0,5 l wywaru, na pozostały wywar włożyć flaki , liść laurowy , ziele angielskie , sól , szczyptę kminu ,gotować do miękkości ,dodając pod koniec połowę włoszczyzny . Flaki gotować około 4 godziny .

  2. Pozostałą włoszczyznę pokrajać w słomkę , włożyć na stopiony tłuszcz (3 dkg) , dodać 1/8 l wody i dusić pod przykryciem do miękkości .

  3. Pozostały tłuszcz stopić , dodać mąkę i zrumienić na jasno złoty kolor , rozprowadzić zimnym wywarem zagotować .

  4. Do miękkich flaków dodać jarzyny , sos z mąki , doprawić do smaku (według uznania ) pieprzem ,gałką muszkatołową , majerankiem , mielonym imbirem oraz słodką mieloną papryką .

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 15 sierpnia
Bardzo fajne flaki... Taki mam smak zjeść:-)
Gratuluję Pani bardzo.
Punnet 15 sierpnia
Dziękuję.
Składniki
  • 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych)
  • 0,5 kg kości wołowych
  • włoszczyzna ( marchew , pietruszka , seler , por , cebula)
  • przyprawy do smaku (liść laurowy, ziele angielskie ,pieprz, sól, gałka muszkatołowa , kmin , słodka mielona papryka, majeranek,
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
Składniki