Flaki

Przepis dnia 2011-12-07
Flaki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
ulubiona "męska" zupa ;-)

Składniki

  • flaki 2kg (2 op)
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • żołądki drobiowe 80 dkg
  • duża cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • przyprawy:
  • sól,pieprz
  • listek laurowy (kilka sztuk)
  • gałka muszkatołowa 1-2 łyżeczki
  • papryka słodka 1-2 łyżeczki
  • papryka ostra 1-2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)
  • maggie 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Flaki (kupione obgotowane) gotuję do miękości ok godziny.Po przestudzeniu opłukuję zimną wodą.Osobno gotuję pokrojoną w kostkę łopatkę,żołądki pokrojone w paski i włoszczyznę (+sól,pieprz i listki laurowe).Następnie wrzucam wszystko do dużego garnka i gotuję jeszcze chwilę razem z przyprawami. (gałka muszkatołowa,papryka słodka i ostra,sól,pieprz,majeranek,bulion).Jeżeli trzeba tzn.jeżeli kolor jest blady dodaję koncentrat pomidorowy.Marchew,pietruszkę i seler ścieram na tarce jarzynowej.

  2. Najlepiej flaki smakują na drugi dzień,kiedy się przegryzą ;-)

  3. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 18 listopada 2011
Ciekawy przepis,warty wypróbowania.zdjęcie fantastyczne.
MEGI110278 19 listopada 2011
Dziękuję za miły komentarz :-) Lubię gotować,a przy moim 2 letnim synku mam niewiele czasu na swoje hobby...... Czytaj całość »
Dziękuję za miły komentarz :-) Lubię gotować,a przy moim 2 letnim synku mam niewiele czasu na swoje hobby... Śledzę pani profil i czasem korzystam z przepisów. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
kuchniahanny 19 listopada 2011
pyszności z mężem oboje uwielbiamy, fotka jeszcze bardziej zachęca :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • flaki 2kg (2 op)
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • żołądki drobiowe 80 dkg
  • duża cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler
  • przyprawy:
  • sól,pieprz
  • listek laurowy (kilka sztuk)
  • gałka muszkatołowa 1-2 łyżeczki
  • papryka słodka 1-2 łyżeczki
  • papryka ostra 1-2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)
  • maggie 2 łyżki
Składniki