flaki

flaki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
Albo się je kocha albo nienawidzi....

Składniki

  • flaki wołowe surowe (krojone i oczyszczone) - 1 kg
  • żebra wołowe - 750 g
  • marchewka - 2 szt
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • seler - pół korzenia
  • cebula - 1 szt
  • mielona kolendra - pół łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 1 czubata łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • liście laurowe - 5-6 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Flaki opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, odcedzić i odstawić.

  2. Żebra wołowe włożyć do sporego garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumy. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obrać, wrzucić do gotujących się żeber. Wsypać sól , pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler wyciągnąć z garnka kiedy są miękkie,odłożyć.

  3. Z ugotowanych żeber usunąć kości, mięso pokroić w paseczki. Odłożone wcześniej warzywa pokroić w kostkę.

  4. Do rosołu włożyć flaki oraz pokrojone mięso i warzywa, dodać koncentrat pomidorowy i mieloną kolendrę. Gotować razem jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucić majeranek i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Składniki
  • flaki wołowe surowe (krojone i oczyszczone) - 1 kg
  • żebra wołowe - 750 g
  • marchewka - 2 szt
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • seler - pół korzenia
  • cebula - 1 szt
  • mielona kolendra - pół łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 1 czubata łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • liście laurowe - 5-6 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sól, pieprz
Składniki