FLAKI

FLAKI
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LIDECZKA
Staropolskie proste danie, super na zakrapiane imprezy.

Składniki

  • flaki wołowe świeże, 1,5 kg
  • mięso wołowe z kością (najlepiej ogon), ok. 0,5 kg
  • marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek
  • cebula, 1
  • imbir, gałka muszkatałowa, pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyzeczki
  • masło, ok. 3 łyżki
  • Bułka tarta, ok. 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Z mięsa wołowego (z zielem, pieprzem, liściem laurowym) ugotowac rosół. (Chude mięso, pokrojone w słupki można dodac do flaków).

  2. Oczyszczone flaki zalac wrzątkiem i gotowac przez 15 minut. Odcedzic. Następnie flaki gotowac w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąc pokroic w drobne słupki. Wrzucic do rosołu. Dodac pokrojone w słupki marchew, pietruszkę, seler. Cebulę dajemy w całości, daje klarownośc wywaru. Gotowac jeszcze przez 0,5 godziny.

  3. Z masła i bułki tartej przyrządzic jasną zasmążkę, rozprowadzic rosołem, dodac do zupy. Przyprawic do smaku. Na koniec dodac majeranek, zaparzyc. Podawać gorące ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

lubiesuperzjesc 10 marca 2010
Prawie wszystko ok, jednak ja flaki gotuje bez rosołu zmieniając wodę aż będą prawie miękkie a woda nie... Czytaj całość »
Prawie wszystko ok, jednak ja flaki gotuje bez rosołu zmieniając wodę aż będą prawie miękkie a woda nie mętna i dopiero wtedy dodaje odcedzone do rosołu (zasmażki też nie robię - wole takie "rosołowe")
zapcia68 22 czerwca 2010
Oczyszczone flaki zalac wrzątkiem i gotowac przez 15 minut X 3 zmieniajac wodę . Następnie pokrojone flaki... Czytaj całość »
Oczyszczone flaki zalac wrzątkiem i gotowac przez 15 minut X 3 zmieniajac wodę . Następnie pokrojone flaki gotować w rosole . Ja dodaje przyprawę kamis do flaków bardzo dobra , dużo majeraku , nie zagęszczam zasmażką .
MariaJD 10 lipca 2010
do flaków nie dodaje się selera,mozna ewentualnie porę
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • flaki wołowe świeże, 1,5 kg
  • mięso wołowe z kością (najlepiej ogon), ok. 0,5 kg
  • marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek
  • cebula, 1
  • imbir, gałka muszkatałowa, pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyzeczki
  • masło, ok. 3 łyżki
  • Bułka tarta, ok. 2 łyżki
Składniki