Flaki

Flaki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Zdjęcie nie udane i ....

Składniki

  • Na rosół mieszany:
  • szponder około 30 dag,skrzydło z indyka około 30 dag,żebro wieprzowe trójkąt około30 dag ,
  • włoszczyzna,podpalona 1 cebula,około 4 l wody
  • sól,pieprz,wegeta do smaku
  • Flaki wołowe 2 kg
  • ziele 5 ziaren,listek bobkowy 3,świeżo zmielona gałka,imbir mielony,
  • Pieprz cayenne,papryka słodka mielona,majeranek,
  • czosnek 3-4 ząbki

Przygotowanie

  1. Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół.w osobnym garnku obgotować pokrojone i oczyszczone flaki (kupiłam już obgotowane i pokrojone ale zawsze obgotowuję je)Odlewam wodę z flaków,zalewam ugotowanym rosołem( mięsa z rosołu do flaków nie daje wykorzystuje je do pierogów lub krokietów)Flaki doprawiam gotuję do miękkości.Na koniec można zaprawić zasmażką z masła i mąki (ja nie zawsze tak robię) ewentualnie doprawiam.

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 30 marca 2014
Uwielbiam!
Konto usunięte 30 marca 2014
super sprawa,jak dla mnie to ze zasmażką właśnie na maśle:)
ggosienka68 30 marca 2014
co tam zdjęcie...flaki pierwsza klasa ! Super przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na rosół mieszany:
  • szponder około 30 dag,skrzydło z indyka około 30 dag,żebro wieprzowe trójkąt około30 dag ,
  • włoszczyzna,podpalona 1 cebula,około 4 l wody
  • sól,pieprz,wegeta do smaku
  • Flaki wołowe 2 kg
  • ziele 5 ziaren,listek bobkowy 3,świeżo zmielona gałka,imbir mielony,
  • Pieprz cayenne,papryka słodka mielona,majeranek,
  • czosnek 3-4 ząbki
Składniki