Flaczki z grzybów opieniek.

Flaczki z grzybów opieniek.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Witajcie mamy teraz sezon grzybowy, co powiecie na to aby skosztować coś innego niż sos, czy zupę grzybową ? Chętnie podzielę się z wami przepisem na flaczki, zawsze gdy był czas zbioru grzybów mama przyrządzała nam takie pyszne i szybkie w przygotowaniu flaczki. Moim zdanie zawsze to coś innego do zjedzenia, choć fakt że dzieciom grzybów się nie daje no ale dzieciom można przygotować coś innego.

Składniki

  • 2 kg ugotowanych dużych kapeluszy opieniek,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków (każda po 16 g),
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 porcje rosołowe.

Przygotowanie

  1. Przygotować grzyby najlepiej dzień wcześniej, oczyścić same kapelusze bez nóżek i ugotować ( ja gotuję zawsze dwa razy grzyby po 20 minut, są tacy że pytają dlaczego gotuję dwa razy ? już wyjaśniam wyniosłam to z domu i nie zmieniam zasad gotowania grzybów ). Jak mamy już ugotowane grzyby i ostudzone, pokroić je w paseczki.

  2. Gdy mamy już przygotowane grzyby do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte porcje rosołowe oraz startą na tarce jarzynowej marchew, dodać również ziela i liście. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso jest już miękkie wyjąć je z wywaru, wsypać przygotowane grzyby oraz suszoną włoszczyznę, jeśli grzyby w czasie obgotowywania solimy wtedy nie dodajemy soli do wywaru. Całość pogotować jakieś dwadzieścia minut.

  3. Gdy flaki z grzybów gotowały się swój wyznaczony czas przygotować przyprawę do flaków i wsypać ją do flaków z grzybów ( ja dałam dwie bo lubię dość ostre ale jeśli ktoś woli łagodne to polecam wsypać jedną przyprawę ). Flaki grzybowe chwilę pogotować na wolnym ogniu.

  4. Pod koniec całego gotowania wsypać łyżeczkę cukru dla lepszego smaku oraz wsypać pokrojoną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilę do miękkości natki, w międzyczasie gotowania doprawić według swego smaku solą ( ja nie musiałam bo przesoliłam grzyby podczas ich obgotowywania ). Zdjąć z ognia.

  5. Flaki z grzybów opieniek są fajne kleiste i sycące choć grzyby nie mają żadnych wartości spożywczych to za sprawą porcji rosołowych smakowały jak rosół z dodatkiem grzybów. Moje flaczki z grzybów jedliśmy z bułką.

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 24 września
Fajny przepis!
KulinarnaChwila 24 września
takiej zupki jeszcze nie jadłam :)
agnes72 24 września
są pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg ugotowanych dużych kapeluszy opieniek,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków (każda po 16 g),
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 porcje rosołowe.
Składniki