Flaczki wołowe w rosole

Flaczki wołowe w rosole
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: GojaSM
To danie wywołuje skrajne emocje, przynajmniej w moim otoczeniu. Jedni je kochają inni na samą myśl dostają obrzydzenia. A ja bardzo lubię. Mama często je robiła, przywołuje miłe wspomnienia :)

Składniki

  • 900 g flaczków świeżych wołowych
  • 2 l rosołu drobiowego (u mnie ze skrzydła indyczego)
  • szczypta estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Gotuję 1,5 l wody. Na wrzątek wrzucam świeże flaczki, doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Powtarzam tą czynność drugi raz.


  2. Tak przygotowane flaczki przekładam do rosołu i gotuję na małym ogniu do miękkości (1 godzinę). Przyprawiam i uzupełniam rosołem jeśli się zbyt dużo wygotuje.
    Można je podprawić zasmażką (tak robiła moja mama) lub 2 łyżkami skrobi kukurydzianej (tak zrobiłabym ja) rozmieszanymi w odrobinie zimnej wody

Komentarze do przepisu (4)

jasza 10 listopada 2014
Jak flaczki wołowe to musi być do tego rosół wołowy z kawałkami mięsa wołowego AMEN!
grajka337 10 listopada 2014
Rosół powinien byc wołowy, bo taki jest mdły i obowiazkowo imbir. Ja pod koniec gotowania daję jeszcze... Czytaj całość »
Rosół powinien byc wołowy, bo taki jest mdły i obowiazkowo imbir. Ja pod koniec gotowania daję jeszcze marchewkę i pietruszkę startą na grubej tarce, uduszoną w odrobinie masła.Mała uwaga - flaczki powinny być cieniej krojone, są smaczniejsze :)
GojaSM 10 listopada 2014
Tutaj nic nie jest mdłe. Gotując rosół łączę często mięso wołowe z drobiowym. Każdy z nas gotuje tak jak... Czytaj całość »
Tutaj nic nie jest mdłe. Gotując rosół łączę często mięso wołowe z drobiowym. Każdy z nas gotuje tak jak lubi. Ja tak je ugotowałam, były smaczne więc przepisem się dzielę. Pozdrawiam wszystkich krytyków :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 900 g flaczków świeżych wołowych
  • 2 l rosołu drobiowego (u mnie ze skrzydła indyczego)
  • szczypta estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Składniki