Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznać się kto lubi flaczki ? My je po prostu uwielbiamy ja mogłabym je jeść choćby codziennie. Podam wam fajny przepis na flaczki wołowe z wykorzystaniem skór wieprzowych, są tacy co twierdzą że jem świństwo i rodzinę truję skórami które są nie jadalne nie zgodzę się z tym ponieważ w skórach zwłaszcza wieprzowych jest dużo żelatyny oraz białko, wapń, magnez, potas które potrzebujemy do wspomagania wartości odżywczych naszego organizmu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 40
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 40
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Przygotować flaki wołowe, wyjąć je z torebki do miski i płukać tak długo pod zimną wodą aż woda będzie przezroczysta nie mętna. Gdy już mamy flaki opłukane przelać je do durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody. W miedzy czasie do garnka wlać 2,5 litra wody włożyć umyte skóry wieprzowe, dodać w czasie gotowania się skór marchew pokrojoną dowolnie i doprawić wywar ze skórami ulubioną przyprawą. Gotować do miękkości skór.
Jak już skóry wieprzowe są dość miękkie wyjąć je do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do wywaru po gotowanych skórach przełożyć umyte i osuszone flaki wołowe, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i gotować na średnim ogniu tak długo aż flaki będą mięciutkie.
W czasie gdy flaki gotują się w wywarze po skórach wieprzowych, ostygnięte skóry pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy flaki wołowe są już dość miękkie dodać pokrojone w paski skóry wieprzowe oraz czosnek granulowany i nadal gotować tyle że zmniejszyć gaz tak aby tylko lekko się gotowały a w zasadzie pyrkotały.
W trakcie gotowania, pyrkotania flaków gdy są już mięciutkie i flaki i skóry wsypać majeranek, zamieszać i zagotować przygotować przyprawy do flaków. Obie przyprawy wsypać do gotujących się flaków i jeszcze z przyprawą pogotować około dziesięciu minut.
Na sam koniec gotowania gdy wszystko z przyprawami już dobrze smakuje , można jeszcze według siebie doprawić. Wsypać paprykę czerwoną słodką wędzoną ( ta papryka podkreśla smak flaków ), zagotować. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze całość zagotować pięć minut, zagotowane zdjąć z ognia. Flaki są dobrze ugotowane gdy w czasie gotowania pojawia się na nich tak zwany kożuszek.
Ugotowane jeszcze gorące flaczki podałam z chlebem, można zajadać je nawet z bułką. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym czarnym. Polecam serdecznie kto jeszcze nie jadł ze skór wieprzowych, ja w dzieciństwie często takie jadałam zwłaszcza jak rodzice ubili świnkę. Teraz to trudno nawet o zakup samych skór ale czasami się uda.