Flaczki wołowe razem ze skórami wieprzowymi.

Flaczki wołowe razem ze skórami wieprzowymi.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Przyznać się kto lubi flaczki ? My je po prostu uwielbiamy ja mogłabym je jeść choćby codziennie. Podam wam fajny przepis na flaczki wołowe z wykorzystaniem skór wieprzowych, są tacy co twierdzą że jem świństwo i rodzinę truję skórami które są nie jadalne nie zgodzę się z tym ponieważ w skórach zwłaszcza wieprzowych jest dużo żelatyny oraz białko, wapń, magnez, potas które potrzebujemy do wspomagania wartości odżywczych naszego organizmu.

Składniki

  • 830 g skór wieprzowych,
  • 1,5 kg flaków wołowych krojonych,
  • 200 g marchwi,
  • 2 łyżeczki przyprawy Doprawka,
  • 2 przyprawy do flaków (jedna 16 g druga 20 g),
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej wędzonej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 15 g natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Przygotować flaki wołowe, wyjąć je z torebki do miski i płukać tak długo pod zimną wodą aż woda będzie przezroczysta nie mętna. Gdy już mamy flaki opłukane przelać je do durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody. W miedzy czasie do garnka wlać 2,5 litra wody włożyć umyte skóry wieprzowe, dodać w czasie gotowania się skór marchew pokrojoną dowolnie i doprawić wywar ze skórami ulubioną przyprawą. Gotować do miękkości skór.

  2. Jak już skóry wieprzowe są dość miękkie wyjąć je do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do wywaru po gotowanych skórach przełożyć umyte i osuszone flaki wołowe, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i gotować na średnim ogniu tak długo aż flaki będą mięciutkie.

  3. W czasie gdy flaki gotują się w wywarze po skórach wieprzowych, ostygnięte skóry pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy flaki wołowe są już dość miękkie dodać pokrojone w paski skóry wieprzowe oraz czosnek granulowany i nadal gotować tyle że zmniejszyć gaz tak aby tylko lekko się gotowały a w zasadzie pyrkotały.

  4. W trakcie gotowania, pyrkotania flaków gdy są już mięciutkie i flaki i skóry wsypać majeranek, zamieszać i zagotować przygotować przyprawy do flaków. Obie przyprawy wsypać do gotujących się flaków i jeszcze z przyprawą pogotować około dziesięciu minut.

  5. Na sam koniec gotowania gdy wszystko z przyprawami już dobrze smakuje , można jeszcze według siebie doprawić. Wsypać paprykę czerwoną słodką wędzoną ( ta papryka podkreśla smak flaków ), zagotować. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze całość zagotować pięć minut, zagotowane zdjąć z ognia. Flaki są dobrze ugotowane gdy w czasie gotowania pojawia się na nich tak zwany kożuszek.

  6. Ugotowane jeszcze gorące flaczki podałam z chlebem, można zajadać je nawet z bułką. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym czarnym. Polecam serdecznie kto jeszcze nie jadł ze skór wieprzowych, ja w dzieciństwie często takie jadałam zwłaszcza jak rodzice ubili świnkę. Teraz to trudno nawet o zakup samych skór ale czasami się uda.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 29 października
super:)
agnes72 30 października
Dziękuję bardzo
Składniki
  • 830 g skór wieprzowych,
  • 1,5 kg flaków wołowych krojonych,
  • 200 g marchwi,
  • 2 łyżeczki przyprawy Doprawka,
  • 2 przyprawy do flaków (jedna 16 g druga 20 g),
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej wędzonej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 15 g natki pietruszki
Składniki