Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Flaczki w wersji bezmięsnej, podawanie z naleśnikami pokrojonymi w paski (a'la flaczki). Przepis pochodzi z 426. odcinka programu "Ewa gotuje"

Składniki

  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • DO PODANIA:
  • 4-6 naleśników
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W garnku roztopić masło klarowane. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojoną w półplasterki białą część pora oraz resztę warzyw – obranych i startych na dużych oczkach. Zalać winem, wymieszać i gotować przez chwilę. Gdy alkohol odparuje przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz słodką papryką. Dolać wodę. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości.

  2. Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Posolić. Podawać z naleśnikami pokrojonymi w paski (a’la flaczki). Udekorować natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 18 września
Moje dzieci zdecydowanie wolą wegetariańską wersję flaczków :)
Składniki
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • DO PODANIA:
  • 4-6 naleśników
  • natka pietruszki
Składniki