Flaczki bezmięsne

Przepis dnia 2020-10-23
Flaczki bezmięsne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ubóstwiam ten smak. Kiedyś brzydziłem się samym słowem Flaki…jednak przez lata wypraw, nauczyłem się próbowania potraw przed dowiedzeniem się, co jem. Tak najbezpieczniej. I serio, wierzcie mi, tak można poznawać kulinarny świat. Ty razem zabiorę Was w danie, które jest całkowicie „bezpieczne”, podyktowane naszą polską złotą jesienią.

Składniki

  • 500 g miąższu dyni
  • 250 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości.

    Blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

    Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką.

    Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w paski papryką, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami.

    Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem z zupy.

    Przelewamy do garnka, mieszamy aż wszystko połączy się.

    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 21 października
Pyszotka :)
Facet_w_kuchni 21 października
To kolejna odmiana flaczków, którą będę niebawem spożywał :)
Maudie 21 października
Coś dla mnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g miąższu dyni
  • 250 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Składniki