Fitka z kiszoną kapustą

Fitka z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Fitka inaczej nazywana ficiajką lub zarzucajką :) jest to zupa znana najbardziej w Zagłębiu Dąbrowskim.Pamiętam tę zupkę z dzieciństwa,gotowała ją moja babcia,mama i teraz ja ,będąc także mamą serwuje ją u mnie w domu.

Składniki

  • 4-5 szt.ziemniaków
  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • liśc laurowy
  • 2 szt.ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 -3 łyżki masła, natka pietruszk

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do gotujących się ziemniaków ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty i ziemniaków,dodajemy także liść laurowy i gotujemy ok.15 min.W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.W rondelku roztapiamy masło dodajemy mąkę i mieszamy tak.aby nie było grudek czekamy aż zasmażka będzie miała złotawy kolor cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła.Następnie wlewamy do zupy taką ilość zasmażki aż zupa stanie się lekko gęsta,doprawiamy solą i pieprzem czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.Podajemy gorącą z pokrojoną natką pietruszki i kromką razowego chleba.Pycha!!!!

Składniki
  • 4-5 szt.ziemniaków
  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • liśc laurowy
  • 2 szt.ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 -3 łyżki masła, natka pietruszk
Składniki