Fioletowy krem

Fioletowy krem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Niezwykle delikatny i słodkawy. Podany z kleksem śmietany i płatkami migdałów, które dopełniają smak i nadają charakteru. ;)

Składniki

  • 2 średnie, upieczone buraki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 1 litra wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
  • + po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję
  • + 2 garście podprażonych płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na rumiano na oliwie. Zalać wrzątkiem, dodać pokrojone buraki, pieprz i sól. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zblendować na gładko. Dodać sok z cytryny, nalać zupę do misek. Posypać każdą porcję migdałami i polać łyżką śmietany. Podawać solo lub ze słonymi paluchami.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 stycznia
coś innego:))
Składniki
  • 2 średnie, upieczone buraki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 1 litra wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
  • + po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję
  • + 2 garście podprażonych płatków migdałów
Składniki