Fasolka w tomacie

Fasolka w tomacie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo smaczne danie, "czyszczące" resztki z lodówki :)

Składniki

  • 1/2 kg dowolnej wędliny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 papryki różnokolorowe
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • szczypta chilli
  • oregano
  • bazylia
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone warzywa.

  2. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do warzyw doprawiając solą, pieprzem i chilli. Podlewamy składniki wodą i wrzucamy liście laurowe.

  3. Całość dusimy około 30 minut następnie dodajemy pomidory z zalewą. Jeśli są duże, rozdrabniamy je. Fasolę odcedzamy a następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy bazylią i oregano. Trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba, zagęszczamy. Podajemy z pieczywem.

  4. Smacznego!

Składniki
  • 1/2 kg dowolnej wędliny
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 papryki różnokolorowe
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli
  • szczypta chilli
  • oregano
  • bazylia
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Składniki