Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe dni.
Szybka i prosta babka
Odsłon: 50
Szybka i prosta babka
Odsłon: 50
Składniki
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy groch, dodajemy marchew, pietruszkę, selera. Warzywa zalewamy wodą, solimy, dodajemy przyprawy, gotujemy 50 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez 10 minut. W czasie, gdy fasolka z pomidorami nam się gotuje przygotowujemy kabanosy, które kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kabanosy i cebulę, smażymy do momentu zrumienienia cebuli. Podsmażone kabanosy z cebulą przekładamy do zupy. A na patelni przygotowujemy zasmażkę II lub III stopnia*, w zależności od preferencji. Ja zazwyczaj przygotowuję zasmażkę III stopnia.
* Zasmażka II stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzamy wodą, intensywnie mieszając, aby pozbyć się grudek. * Zasmażka III stopnia: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż mąka będzie miała brązowy kolor. Dalej postępujemy analogicznie jak podczas przygotowywania zasmażki II stopnia. Gotową zasmażkę łączymy z fasolką. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.