Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pasjonata
Idealne danie jedno garnkowe.

Składniki

  • 400 g suchej fasolki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • Koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia.

  2. Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem aż fasola będzie miękka.

  3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć. Gdy fasola będzie już miękka przełożyć do niej podsmażony boczek i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.

  4. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania) doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

    Smacznego.













Składniki
  • 400 g suchej fasolki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • Koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Składniki