Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu

Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie buraczanym z sokiem z granatu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Aromatyczny i bardzo łatwy w przygotowaniu barszczyk czerwony będzie idealnym uzupełnieniem dla pierogów, pasztecików czy krokietów. Dodatek soku z wyciśniętego z granatu sprawia, że barszcz nabiera lekko owocowego smaku, który idealnie komponuje się np. z pierogami z dziczyzną.

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 litry zakwasu z buraków, użyłam domowego, który nie jest przekwaszony
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterek imbiru
  • świeży liść laurowy
  • 2 roztarte ziela angielskie
  • sos Worcestershire
  • sól morska
  • czerwony pieprz
  • tymianek
  • starty surowy burak

Przygotowanie

  1. Do bulionu dodajemy ziele angielskie, imbir i liść laurowy. Bulion doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy zakwas, podgrzewamy, ale nie gotujemy - bo barszcz straci kolor. Wlewamy sok z granatu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, świeży tymianek i roztarty czerwony pieprz. Doprawiamy do smaku solą morska i sosem Worcestershire. Barszczyk jest gotowy do podania. Barszcz rozlewamy do filiżanek, szklaneczek lub kubeczków przez sitko, na którym układamy startego buraczka, dzięki temu barszcz będzie jeszcze bardziej czerwony.

  2. Porada: Domowy zakwas z buraków robi się w bardzo prosty sposób. Surowe buraki, kroimy w kawałki, dodajemy, czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolorowy pieprz. Zalewamy wodą z solą morską i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia. Gdy zakwas jest już odpowiednio kwaśny zlewamy go do butelek i odstawiamy do lodówki. Ukiszone buraczki można zjeść na kanapkach lub zrobić z nich sałatkę.

Składniki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 litry zakwasu z buraków, użyłam domowego, który nie jest przekwaszony
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • plasterek imbiru
  • świeży liść laurowy
  • 2 roztarte ziela angielskie
  • sos Worcestershire
  • sól morska
  • czerwony pieprz
  • tymianek
  • starty surowy burak
Składniki